Proleće

Voja Jovanović, Riegelsberg-2014 012

Jedva smo ga dočekali.  Radosno proleće.  Ušetalo je u naša srca prirodnim i opuštenim korakom kao da je znalo koju važnost za nas ima.

Dočekali smo jedno ponosno proleće. Na glavi mu je izrasla korpa sa cvećem, a telo mu je bilo obučeno u zelenu travu. Na nogama je korenje izbijalo kao da će nići neka divna ruža i rascvetati se samo zbog tog jakog korena.

Nismo se samo mi radovali dolasku proleća. Radovale su se i ptice. Pevale su neprestano nekim svojim ritmom i taktom.

Bilo je toplo, kao da je već došlo leto. Seli smo u baštu kafića i naručili kafu. Uživali smo u božanstvenom danu, ali i u toploj noći, sa malo pirkanja vetra, tek da ti obraze pomiluje.

Nebo je bilo plave boje. Zemlja prekrivena tepihom zelene trave. Već izraslo cveće šepurilo se u svojim duginim bojama, kao da je na nekom takmičenju.

Kafa je bila vrlo ukusna. Konobari su se radosno  vrteli oko nas. Beograđani su šetali svoja kolica sa uspavanom ili probuđenom bebom.

Kučići su se šetkali, takođe zadovoljni dolaskom proleća. Ulazili su u fontane koje su bile ponovo puštene u rad. Mačke ih se nisu plašile, a miševi se nisu plašili mačaka.

Na Kališu, u šupljem zidu, vijugali su gušteri palacajući sitnim jezikom. U delu Zoo vrta sa malim životinjama, čula se dečija radost i krik bebi životinja.

Vozači su bili smireni. Opušteno su vozili, a neki bi pružili ruku napolje da osete svežinu vazduha.

I Beograd je bio zadovoljan količinom sunčevih zraka koji su ga napali. Presijavali su se krovovi, kupale su se ulice, otvarali prozori i vetrila unutrašnjost.

Golubovi su tražili da sviju svoje gnezdo. Mačke su se pele na kola. Deca su ih terala. Otac je decu ubacivao u sedište za njih. Vozio ih je ka Adi Ciganliji. Hrabri i pomalo ludi uskakali su u vodu.

A tek je april mesec i proleće tek što je stiglo. Vrelo proleće nalik letu.

Na pijacama je sve više ljudi. U pozorištu, takođe. U parku se prodaje sladoled.  Deca se oko sandučare tiskaju.

Na Kalemegdanu starije žene na ulazu prodaju suvenire. Biciklisti spretno izmiču sudaru.

A Dunav i Sava nadošle prethodnom kišom sada kontrolišu svoj tok. Isparavala voda.

Ja sa drugaricom sedim u kafiću na Kališu i uživam u lepo skuvanoj kafi.

Izvadila sam svesku i zapisala ove redove. Lepo je proleće.

Hvala mu što je ponovo došlo.

©M.S.Marstoj

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Noch keine Kommentare bis jetzt

Ostavite komentar