BLOG MARKA RADAKOVIĆA – PISAC I NADA

Blog Marka Radakovića 2356331

Ne mogu više da pišem. Reči su postale teške.


Najteže reči su one nenapisane i neispevane. One te guše i bole svojom tišinom.


Ako pišem, omrznuće me i odbaciti. Da sam sam, ne bih ni mario. Ali nisam sam. Uz moje biće i moj život skupčane su sudbine drugih. Jer sam odabrao da volim. Iz ljubavi i ćutim.


Iz ljubavi i piši. Ali biraj reči pažljivo, kao što vojnik bira oružje. Možeš uzeti najsmrtonosnije oružje, ali imaš li snage da ga poneseš? Ne pravi glupe izbore. Spoznaj svoju snagu, upoznaj ratište i protivnika. Svet nisu ničim oplemenili glupi heroji, ni kukavice. Život je strategija.


Život je lutrija. Rodiš se kao srećna budala ili nesrećni pisac. Nisam birao svoje  ime, ni cipele u kojima sam rastao, nisam planirao da vidim i shvatam. Prosto imam oči i razum. Nemam rezervnu kičmu, ime da se iza njega krijem, ni druge koji bi uzvikivali moje reči. A jedan slab glas u svetu snažnih i bučnih, to je zujanje cvrčka koji će svaki tren biti zgažen.


Tačno, oči i razum su ti dati mimo tvoje volje. Ali ti imaš slobodu da skreneš pogled i postupiš glupo. Sreća budale je valjanje svinje u sopstvenom izmetu dok mesar oštri nož. Nesreća pisca je žudnja za smislom, vapaj za promenom, žeđ za Bogom. Praznina koju osećaš je tvoj blagoslov, jer si je svestan i imaš šansu da se krećeš ka punoći. Imaš priliku da iznova i iznova uobličavaš čovekovu patnju i približavaš je njenom smislu; da slaviš život oslikavajući njegove lepote i moliš Gospoda pružajući utehu i nadu onima koji su slični tebi.


Tvoj glas jeste slab. Ali je istina o kojoj peva silna. Neukrotiva. Sveprisutna. Ta pesma će ostati. Nadglasati. Biće čuta. Ne zbog tebe, no zbog istine o kojoj peva. Biće iznova pevana mnogobrojnim usnama i na različitim jezicima. I drugi su pre tebe pevali i tako je Reč i do tebe došla: iz slabih grla ljudi koji nisu birali svoje ime, ni cipele u kojima su rasli.


Iz ljubavi piši. Tada sigurno nećeš biti sam u svojoj odbačenosti od lažnih i preziru budala. Mnogi će prepoznati svoje bolove, potrage i nedoumice. Naći će u tvojoj misli izraz njihovih sputavanih želja i dobiće hrabrosti da delaju. Budu ljudi.


Dobar je željan istine kao vazduha. Ubedi ih da su njihova pluća zdrava. Da je njihova patnja opravdana i zaslužuje mir.


Mnogo je slabih i tihih poput tebe. Sami nećete opstati. Ujedinite se u Istini. Potrebni ste jedni drugima. Svako od vas ima dar i mogućnost kojima se borite za svoj put ka smislu, ljubavi, Bogu. Ne izneveri svoj dar. Ne izneveri ostale. Nemoj zakopati kukavički šansu da nađeš i daruješ nadu.


Biraj reči. Sada!


Tekst je inspirisan romanom M.S.Marstoj Božanska je snaga književnosti. Ovo je svojevrsni omaž romanu.


Autor: Marko Radaković

Blog Marka Radakovića _MG_0339

Više o autoru na: http://avdenagom.blogspot.rs/p/blog-page_11.html

Tekst PISAC I NADA je, uz dozvolu autora, preuzet sa: http://avdenagom.blogspot.rs/2016/07/blog-post_15.html


Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Noch keine Kommentare bis jetzt

Ostavite komentar